Toaler

Nasofan næsespray


Vigtigste anvendelse Aktiv ingrediens Producent
Nasal allergi, fx høfeber Fluticasonpropionat IVAX

Hvordan fungerer det?

Nasofan næsespray indeholder den aktive ingrediens fluticasonpropionat, som er en type medicin kendt som et kortikosteroid (eller steroid). Kortikosteroider er hormoner, der produceres naturligt af binyrerne, der har mange vigtige funktioner, herunder kontrol af inflammatoriske reaktioner.

Fluticasone er en syntetisk kortikosteroid og administreres af næsespray at mindske betændelse i næse.

Mennesker, der lider nasal allergi (allergisk rhinitis), såsom høfeber, tendens til at opleve en række symptomer som følge af deres allergi, herunder en løbende, kløende eller tilstoppet næse, nysen og sinus ubehag. Disse symptomer er et resultat af betændelse i næsepassagerne.

Den nasale inflammation opstår, når den nasale passager er udsat for fremmede partikler (allergener), for eksempel pollen, husstøvmider eller kæledyr pels. De allergener bevirke, at cellerne i næsen at frigive kemikalier, der hjælper til at producere immune og allergiske reaktioner. Disse resulterer i betændelse i næse og symptomerne på allergi.

Når det administreres i næsen er fluticason absorberet ind i cellerne i de nasale passager. Det virker ved at forhindre disse celler at frigive de kemikalier, der udløser allergiske reaktion. Dette stopper den allergiske reaktion sker, så den nasale inflammation reduceres, og symptomerne lettet.

Det næsespray vil ikke lindre symptomerne på nasal allergi samme, og det kan tage to til tre dage at få den fulde effekt. Det er derfor mest effektivt at begynde at bruge næsespray to til tre dage før du forventer at få symptomer, for eksempel før starten af ​​pollensæsonen, eller hvis du ved, du kommer til at være i kontakt med kæledyr, der giver dig allergi. For at opnå maksimal fordel bør sprayen anvendes regelmæssigt for at holde den nasale betændelse under kontrol.

Hvad bliver det brugt til?

 • Høfeber (sæsonbetinget allergisk rhinitis)
 • Høfeber, der opstår i løbet af året på grund af allergi, f.eks kæledyr, husstøvmider (helårs allergisk rhinitis)

Advarsel!

 • Denne medicin er kun beregnet til brug i næsen og må ikke indtages gennem munden.
 • Når det tages i høje doser i lange perioder, kortikosteroider har potentiale til at forårsage grøn stær, grå stær, udtynding af knoglerne (osteoporose), aftog væksten hos børn og unge, og for at nedsætte funktion af binyrerne (kirtler, der producerer naturlige steroidhormoner). Disse bivirkninger på andre områder af kroppen kaldes systemiske bivirkninger og er ekstremt usandsynlig med denne næsespray, fordi mængden af ​​fluticason absorberes i blodbanen fra næsen er meget lav. Men for en sikkerheds skyld, vil din læge ordinere den laveste effektive dosis nødvendig for at kontrollere dine symptomer. Du bør ikke overskride denne ordinerede dosis. Børn og unge bruger denne næsespray for lange perioder, bør have deres vækst overvåges. For yderligere information diskutere dette med din læge.

Anvendes med forsigtighed

 • Infektion af nasal passager og bihuler (infektionen bør behandles)
 • Folk, der har haft de seneste nasal kirurgi eller tilskadekomst

Ikke anvendes i

 • Kendt følsomhed eller allergi over for en ingrediens.
 • Denne medicin anbefales ikke til børn under fire år.

Dette lægemiddel bør ikke anvendes, hvis du er allergisk over for et eller nogen af ​​dets ingredienser. Oplyse Deres læge eller apotek, hvis du tidligere har oplevet sådan en allergi.
Hvis du føler, du har oplevet en allergisk reaktion, stoppe med at bruge denne medicin og informere din læge eller apoteker med det samme.

Graviditet og amning

Visse lægemidler bør ikke anvendes under graviditet eller amning. Dog kan andre lægemidler benyttes sikkert i graviditet eller amning giver fordelene for moderen opvejer risikoen for det ufødte barn. Altid informere din læge, hvis du er gravid eller planlægger at blive gravid, før du bruger nogen form for medicin.

 • Sikkerheden af ​​dette lægemiddel, når det anvendes under graviditet er ikke fastslået. Men kun minimale mængder af medicinen passerer ind i blodbanen efter brug af næsespray. Som med al anden medicin, bør undgås under graviditet, med mindre den forventede fordel for moderen er større end en eventuel risiko for fosteret. Søge lægehjælp fra din læge.
 • Det er usandsynligt, at denne medicin vil passere i modermælken efter påsmøring i næsen. Det bør dog anvendes med forsigtighed af mødre, der ammer, og kun hvis fordelene for moderen opvejer eventuelle risici for det ammede barn. Søge lægehjælp fra din læge.

Bivirkninger

Medicin og deres mulige bivirkninger kan påvirke de enkelte mennesker på forskellige måder. Følgende er nogle af de bivirkninger, der vides at være forbundet med dette lægemiddel. Fordi en bivirkning er angivet her, betyder det ikke, at alle mennesker, der bruger denne medicin vil opleve denne eller enhver bivirkning.

 • Næseblod (epistaxis)
 • Tørhed og irritation af næse og hals
 • Hovedpine
 • Ubehagelig smag og lugt
 • Perforering af næseskillevæggen (meget sjælden)
 • Meget sjælden allergiske reaktioner såsom forsnævring af luftvejene (bronkospasme), hævelse af læber, hals og tunge (angioødem), kløende blærer udslæt eller anafylaktisk shock

De bivirkninger, der er anført ovenfor, kan ikke omfatte alle de indberettede bivirkninger ved stoffet producenten.
For mere information om andre mulige risici forbundet med denne medicin, skal du læse de oplysninger, der følger med medicin eller konsultere din læge eller apotek.

Hvordan kan denne medicin påvirker anden medicin?

Det er vigtigt at fortælle lægen eller apoteket, hvad medicin du allerede tager, herunder også købes uden recept, og naturlægemidler, før du begynder behandlingen med dette lægemiddel. Ligeledes skal du kontakte din læge eller apoteket før du tager nogen nye lægemidler, mens De tager denne ene, for at sikre, at kombinationen er sikkert.

Følgende medicin kan bremse nedbrydningen af ​​enhver fluticason, der er absorberet i din blodbanen fra den nasale foring:

 • ritonavir for HIV-infektion
 • Den svampemidler ketoconazol og itraconazol.

Disse lægemidler kan derfor øge udsættelsen for fluticason og således øge risikoen for bivirkninger på resten af ​​kroppen. Disse kaldes systemiske bivirkninger, fx nedsat produktion af naturlige steroid hormoner fra binyrerne (binyrebarksuppression) og Cushings syndrom.

På grund af denne risiko, er denne næsespray anbefales ikke til mennesker, der tager ritonavir.

Den svampemidler ketoconazol og itraconazol bør anvendes med forsigtighed til personer, der bruger denne næsespray. Lange behandlingsforløb med disse svampemidler bør undgås.

Andre lægemidler indeholdende samme aktive stof

Flixonase allergi næsespray Flixonase vandig næsespray Flixonase nasule dråber