Toaler

Bihulebetændelse

Hvad er bihulebetændelse?

De bihulerne er de luftfyldte rum i knoglerne i kraniet, der åbner ind i næsen. Et par ligger i kinderne og en anden i panden.

Der findes også et varierende antal bihuler mellem øjne og næse. Bihulebetændelse er infektion af disse rum.

Bihulebetændelse kan være en kort sygdom (akut bihulebetændelse) eller en tilstand, der fortsætter i måneder eller år (kronisk bihulebetændelse). Kronisk bihulebetændelse er relativt usædvanligt i dag.

Hvad er årsagen til sinuitis?

Akut sinuitis kommer efter en forkølelse.

Hvis akut bihulebetændelse undlader at rydde helt op, kan det udvikle sig til kronisk bihulebetændelse.

Alternativt kan kronisk bihulebetændelse udvikle sig uden nogen forudgående sygdom. I begge tilfælde udviklingen af ​​infektionen følger blokering af åbningen fra den involverede sinus ind i næsen.

Infektion kan sprede sig til bihulerne i kinden fra en byld på roden af ​​en tand. Indimellem kan bihulebetændelse skyldes dykning i forurenet vand.

Hvad er symptomerne på bihulebetændelse?

Smerten føles over kinder, pande eller næseryggen. Der kan være delvis nasal blokering og grøn katar. Smerten er mere alvorlig i akut bihulebetændelse.

Hvordan bihulebetændelse diagnosen?

Hvis du trykker på den berørte sinus er smertefuldt ved akut bihulebetændelse.

Bihulebetændelse. hvad der forårsager sinuitis?
Bihulebetændelse. Hvad er årsagen til sinuitis?

Kronisk bihulebetændelse kan kun virkelig kan diagnosticeres ved at tage en X-ray eller udføre en CT-scanning af bihuler, så det er meget svært for en praktiserende læge til at foretage en konkret diagnose af bihulebetændelse.

Hvilke komplikationer kan opstå af bihulebetændelse?

Infektion i bihulerne i panden eller dem mellem næse og øjet kan sprede sig til andre tilstødende områder.

Spredning af infektion til bane (knoglen omkring øjet) forårsager hævelse af øjenlåg og øjeæblet kan skubbes fremad ved hævelse. Hvis denne situation venstre ubehandlet, kan synet blive påvirket.

Infektion kan også spredes i knoglerne i kraniet og inde i hovedet forårsager dannelse af en byld, men disse komplikationer er meget sjældne.

Hvilken behandling er til rådighed?

Akut sinuitis vil ofte sætte sig på sin egen, men i svære tilfælde kan behandles med et antibiotikum, såsom amoxicillin (f.eks Amoxil), doxycyclin (f.eks Vibramycin) eller erythromycin (f.eks Erythroped).

Decongestant medicin kan hjælpe, men bør kun anvendes i fem til syv dage i tilfælde af næsespray eller dråber.

Kronisk bihulebetændelse normalt kræver kirurgisk dræning af de involverede bihuler.