Toaler

Underlivsbetændelse (PID)

Hvad er underlivsbetændelse?

PID forårsager ømhed og smerter i den ene eller begge sider af underlivet.

Underlivsbetændelse (PID) er en infektion, der går fra skeden gennem halsen af ​​livmoderen (livmoderhalsen), livmoderen (livmoderen), og op til de æggelederne. Æggestokkene er undertiden også involveret.

Bakterier og andre mikroorganismer kan finde deres vej gennem skeden og livmoderhalsen til de indre kønsorganer. En bakteriel infektion kan forårsage betændelse i disse organer og deres omgivelser. Dette forekommer oftest i æggelederne.

Hvad er årsagen til PID?

Hos nogle kvinder kan PID resultere f º rom en svangerskabsafbrydelse eller efter fødslen. Indimellem kan det være som et resultat af at have sex med en ny partner. Men ofte ingen specifik grund kan findes. I Europa er 'bug' mest almindeligt ansvarlig for PID er klamydia.

Hvad er symptomerne på PID?

PID forårsager ømhed og smerter i den ene eller begge sider af underlivet. På samme tid, kan det forårsage feber og generelt ubehag. Endelig kan infektionen være ledsaget af tunge, smertefulde perioder og undertiden en udflåd.

Hvordan stiller lægen diagnosen?

Hvis der i en undersøgelse af bækkenet, lægen registrerer ømhed og måske endda en klump ved siden af livmoderen, så PID er en mulig årsag. Blodprøver kan også bruges til at opdage tegn på infektion.

Normalt disse symptomer og tegn på infektion er tilstrækkelige for lægen at stille en diagnose af PID, men nogle gange kan det være nødvendigt også at undersøge indersiden af bækkenet bruge laparoskopi til at opdage eventuelle inflammatoriske forandringer.

Prøver er også taget fra halsen af ​​livmoderen for at forsøge at identificere organismen ansvarlig for infektion.

Hvordan PID behandles?

Lægen vil normalt ordinere antibiotika og råde patienten til at holde varme og hvile derhjemme - indlæggelse er normalt ikke nødvendigt. I de fleste tilfælde vil betændelsen stilne i en uge eller to. Men hvis den smerte og ømhed tilbage, kan dette være et tegn på, at infektionen ikke er gået væk, og måske endda vendt tilbage.

Heldigvis med den rette behandling, er det ualmindeligt. Hvis Klamydia opdages kvindens seksuelle partner skal også testes. Hvis han er smittet, vil han også kræve behandling.

Hvilke komplikationer kan opstå fra PID?

Selvom PID er en forholdsvis harmløs tilstand, hvis den ikke behandles hurtigt og effektivt, kan det resultere i permanent beskadigelse af æggelederne. Dette gør det vanskeligere for æg og sædceller til at passere igennem og øger risikoen for infertilitet eller en ektopisk graviditet.

Hvis den første eller efterfølgende episoder af betændelse ikke er tilstrækkeligt behandlet, så tilstanden kan blive kronisk. Hvis dette sker, kan bylder dannes i bækkenet og kirurgi er ofte påkrævet. Dette kan indebære tab af en æggelederen, en æggestok eller lejlighedsvis, fjernelse af livmoderen i en hysterektomi. Heldigvis er de fleste kvinder søger rådgivning tidligt og behandlingen er hurtig og korrekt.

Behandling af akut underlivsbetændelse - Royal College of Obstetricians og Gynækologer retningslinje resumé

3.. Stille en diagnose af akut PID

3.1 kliniske

En lav tærskel for empirisk behandling af PID anbefales på grund af manglen på definitive kliniske diagnostiske kriterier, og fordi de potentielle konsekvenser af ikke at behandle for PID er betydelige. I klinisk alvorlige tilfælde er henvist til hospitalet til behandling og videre undersøgelse tilrådeligt.

3.2 mikrobiologisk

Kvinder med mistanke PID bør testes for gonoré og klamydia.

4.. Behandlingens start

4.1 hvordan skal PID forvaltes på ambulant?

Oplysninger om nuværende og tidligere medicin bør opnås. Interaktioner mellem antibiotikabehandling og hormonel prævention og andre patientpopulationer medikamenter bør vurderes og træffes relevante foranstaltninger. 48 Ambulant antibiotisk behandling bør påbegyndes så snart diagnosen er mistanke.

Ambulant behandling med antibiotika bør baseres på én af følgende regimer:

 • oral ofloxacin 400 mg to gange dagligt plus oralt metronidazol 400 mg to gange dagligt i 14 days38-41
 • intramuskulær ceftriaxon 250 mg enkeltdosis * efterfulgt af oral doxycyclin 100 mg to gange dagligt plus metronidazol 400 mg to gange dagligt i 14 days.38,39,42-44 * Cefoxitin har en bedre evidensgrundlag til behandling af PID end ceftriaxon, men er ikke let tilgængelige i Europa. Ceftriaxon anbefales derfor.

Når man giver oplysninger til patienter, bør klinikeren overveje følgende:

 • en forklaring på, hvilken behandling der bliver givet og dens mulige bivirkninger
 • at der efter behandling frugtbarhed er normalt vedligeholdt, men der er stadig en risiko for fremtidig barnløshed, kronisk bækkensmerter eller graviditet uden for livmoderen
 • gentage episoder med PID er forbundet med en eksponentiel stigning i risikoen for infertilitet
 • fremtidige brug af kondom vil reducere risikoen for PID
 • behovet for at screene hendes seksuelle kontakter for infektion at forhindre hende blive inficeret igen
 • klinisk mere alvorlig sygdommen er associeret med en øget risiko for følgetilstande
 • den tidligere behandling får lavere risikoen for fremtidige fertilitetsproblemer.

4.2 hvad hospitalsbehandling skal gives, og hvornår skal det anbefales?

 • kirurgisk indgreb kan ikke udelukkes
 • klinisk svær sygdom
 • Tubo-æggestokkene byld
 • PID i graviditeten
 • manglende respons på oral behandling
 • intolerance på oral behandling.

Indlæggelse antibiotisk behandling bør baseres på intravenøs behandling, som bør fortsættes, indtil 24 timer efter klinisk forbedring efterfulgt af oral behandling. Anbefalede regimer er:

 • ceftriaxon 2 g ved intravenøs infusion dagligt plus intravenøs doxycyclin 100 mg to gange dagligt, * efterfulgt af oral doxycyclin 100 mg to gange dagligt plus oralt metronidazol 400 mg to gange dagligt i alt 14 dage 11,38,39,43,44 * Oral doxycyclin kan anvendes, hvis tolereres
 • intravenøs clindamycin 900 mg tre gange dagligt plus intravenøs gentamicin, * efterfulgt af enten
 • oral clindamycin 450 mg fire gange dagligt for at fuldføre 14 dage eller
 • oral doxycyclin 100 mg to gange dagligt plus oral metronidazol 400 mg to gange dagligt for at fuldføre 14 days.11, 39,43,44 * Gentamicin bør gives som en 2 mg / kg støddosis efterfulgt af 1,5 mg / kg tre gange dagligt (eller et enkelt daglig dosis på 7 mg / kg kan være substitueret).
 • intravenøs ofloxacin 400 mg to gange dagligt plus intravenøs metronidazol 500 mg tre gange dagligt i 14 dage.

4.3 behandling under graviditet og hos unge kvinder

En graviditetstest skal udføres i alle kvinder mistænkes for at have PID at hjælpe udelukke en graviditet uden for livmoderen. Lægemidler, der vides at være giftige i graviditeten, såsom tetracycliner, bør undgås.

En kombination af cefotaxim, azithromycin og metronidazol i 14 dage, kan anvendes. De risici, der er forbundet med metronidazol er usikre, men ingen bekræftede foreninger med negative resultater er blevet rapporteret.

4.4 behandling hos en kvinde med et intrauterine enhed

Det bør overvejes at fjerne en intrauterine enhed (IUD) i kvinder med PID, især hvis symptomerne ikke har løst inden for 72 timer.

5.. Andre former for behandling

Kirurgisk behandling bør overvejes i alvorlige tilfælde, eller hvor der er tydelige tegn på en underlivsbetændelse byld.

Overvej dræning af en byld og bemærke sin position, den mulighed, at bylden kan være opstået fra tillægget eller tyktarmen.

6.. Forvaltning af sexpartner (e) af kvinder med PID

Når en seksuelt overført infektion er enten bevist eller kan være årsag til PID, bør den nuværende seksuelle partner (e) blive kontaktet og tilbudt sundhedsmæssige rådgivning og screening for gonoré og klamydia.

Henvisning af indekset kvinden og hendes partner til en genitourinary medicin / seksuel sundhedsklinik anbefales at lette kontaktopsporing og infektion screening.

7.. Anmeldelse af kvinder med PID

I ambulant, er gennemgang på 72 timer anbefales, især for dem med en moderat eller svær klinisk præsentation.

Manglende forbedre klinisk antyder behovet for yderligere undersøgelser for at udelukke konkurrerende diagnoser, og kan kræve adgang til parenteral terapi og / eller kirurgisk indgreb.

Yderligere gennemgang 4 til 6 uger efter behandlingen kan være nyttigt for at sikre:

 • fyldestgørende klinisk respons på behandlingen
 • overholdelse orale antibiotika
 • screening og behandling af seksuelle kontakter
 • bevidsthed om betydningen af ​​PID og dens følgesygdomme
 • at en gentagelse graviditetstest er negativ, hvis det er klinisk indiceret.

Gentag test for gonoré efter behandling anbefales de oprindeligt fundet smittet medmindre følsomhed test af isolatet bekræfter følsomhed over for den foreskrevne antibiotikum.

Gentag test for klamydia og gonoré er passende i dem, hvor vedvarende symptomer, overholdelse med antibiotika og / eller sporing af seksuelle kontakter angiver muligheden for vedvarende eller tilbagevendende infektion.

En gentagelse klamydia og gonoré test er ikke andet kræves.

8.. Kvinder, der er smittet med hiv

Kvinder med PID, som også er smittet med HIV bør behandles med de samme antibiotika regimer som kvinder, der er hiv-negative. Kvinder med HIV bør forvaltes i sammenhæng med deres hiv læge.

9.. Prævention muligheder og PID

Underlivsbetændelse (PID). Hvad er underlivsbetændelse?
Underlivsbetændelse (PID). Hvad er underlivsbetændelse?

Kvinder på hormonel prævention præsentere med banebrydende blødning bør screenes for kønsorganer infektion, især C. trachomatis.

Hvis en kvinde er sandsynligt, at være i risiko for fremtidig PID og anmoder om en spiralbrugere for prævention, ville LNG-IUS være den mest hensigtsmæssige choice53.

Afsnit 4.4. Behandling hos en kvinde med et intrauterine enhed

Det bør overvejes at fjerne en intrauterine enhed (IUD) i kvinder med PID, især hvis symptomerne ikke har løst inden for 72 timer.

§ 5.. Andre former for behandling

Overvej dræning af en byld og bemærke sin position, den mulighed, at bylden kan være opstået fra tillægget eller tyktarmen.

Andre mennesker også læse:

Svangerskabsafbrydelse: hvilke komplikationer kan opstå fra en opsigelse?

Barsel: hvad er de faser af fødslen?

Klamydia: er der nogen symptomer?

Endometriose: Er det smertefuldt?