Toaler

Er det farligt at tage forskellige lægemidler på samme tid?

Hvad er lægemiddelinteraktion?

Lægemiddelinteraktioner kan opstå, når folk tager to eller flere forskellige lægemidler på samme tid.

Sørg for at du altid ved, hvad medicin du tager og hvorfor.

Den medicin kan træffes for den samme sygdom, såsom angina (en byld i halsen), hvor en person har brug antibiotika og smertestillende medicin. Eller det kan være, fordi de lider af to forskellige sygdomme på samme tid, såsom mavesår og gigt, som de har brug for syre neutraliserende og anti-inflammatoriske.

Lægemidler kan undertiden påvirke hinanden inde i kroppen, der producerer en forøget effekt, ekstra bivirkninger eller nedsat effektivitet af et eller flere lægemidler. Dette kaldes en lægemiddelinteraktion.

Hvordan kan to forskellige lægemidler påvirker hinandens virkning?

Næsten al medicin er opdelt efter specifikke enzymer i leveren og derefter udskilt som mindre molekyler gennem nyrerne. Nogle lægemidler kan påvirke den måde, andre lægemidler nedbrydes i leveren, eller filtreres i urinen via nyrerne.

Hvis medicinen A hæmmer enzymet ansvarlig for at nedbryde medicin B, kan resultatet være en stor mængde medicin B i blodbanen. Dette kan øge risikoen for alvorlige bivirkninger. Hvis en læge mener, at begge lægemidler er nødvendige på samme tid, vil de sikre, at dosis af medicinen B er reduceret, for at undgå eventuelle bivirkninger.

Hvis på den anden side, medicin A øger aktiviteten af ​​enzymet ansvarlig for at nedbryde medicin B, vil fordelingen ske meget hurtigere og virkningen af ​​medicinen B vil blive nedsat eller gå tabt. I så fald vil en læge øge dosis af medicinen B.

Lægemidler kan også påvirke hinanden på andre måder, for eksempel, kan de påvirke absorption fra tarmene eller udskillelse via nyrerne. I begge tilfælde kan dette resultere i virkninger svarende til dem beskrevet ovenfor - for meget eller for lidt medicin i blodbanen, hvilket kan føre til alvorlige bivirkninger eller ringe eller ingen effekt overhovedet.

Hvis lægemidler, der kan have samme bivirkninger er taget sammen, kan der også være en chance for, at bivirkningerne vil være additive. For eksempel, hvis en beroligende anthistamine er taget af en person, der også tager en stærk smertestillende, der kan forårsage døsighed for eksempel morfin, så enhver døsighed kan øges.

Skal jeg nødt til at fortælle min læge om alle de lægemidler, jeg bruger?

Så længe en læge eller apoteket har taget hensyn til virkningen af ​​at tage to eller flere lægemidler på samme tid, det skal være helt sikker. Af denne grund bør du altid fortælle lægen om alle de lægemidler, du bruger, herunder naturlægemidler og dem købt på recept, da lægemiddelinteraktioner kan opstå med disse også.

Er det farligt at tage forskellige lægemidler på samme tid? Hvad er lægemiddelinteraktion?
Er det farligt at tage forskellige lægemidler på samme tid? Hvad er lægemiddelinteraktion?

Når du køber over-the-counter medicin fra en kemiker, du skal også huske at tjekke med apoteket om det nye medicin er sikkert at tage med anden medicin, du bruger i øjeblikket.