Toaler

Mavesår

Hvad er et sår?

Mange mennesker aldrig indse, at de har et sår. Andre føler smerte eller en brændende fornemmelse i deres øverste del af maven.

En mavesår er et område af skader på den indvendige foring (slimhinden) i maven eller den øvre del af tarmen (duodenum).

En bakterie, Helicobacter pylori, er den vigtigste årsag til sår i dette område.

Hvorfor gør folk får mavesår?

Den mest almindelige årsag er infektion med Helicobacter pylori bakterier. Dette er ansvarlig for op til 90 procent af alle tilfælde af mavesår.

Den næsthyppigste årsag er skader påført af smertestillende medicin, såsom aspirin (f.eks Disprin), eller non-steroide anti-inflammatoriske lægemidler (NSAID-præparater såsom ibuprofen, diclofenac (f.eks Voltarol) eller naproxen (fx synflex)), der anvendes af mange for gigt, gigt, rygsmerter, hovedpine og menstruationssmerter.

Folk svækket af alvorlig sygdom (såsom kronisk luftvejssygdom eller større traumer) og under fysiologisk stress er særligt tilbøjelige til at danne sår. Dette menes at skyldes dårlig iltning til foring af maven.

Lejlighedsvis (i Europa) er et mavesår forårsaget af kræft og sjældent er en anden specifik sygdom fundet at være ansvarlig. Sådanne tilstande omfatter:

 • overdreven produktion af saltsyre i maven (Zollinger-Ellisons syndrom)
 • Crohns sygdom (en inflammatorisk tilstand, der påvirker en del af tarmen).

Hvad betyder et sår lyst?

Det varierer meget fra person til person. Mange mennesker aldrig indse, at de har et sår, medmindre dramatiske symptomer pludselig udvikle sig, såsom opkastning blod. Andre føler smerte eller en brændende fornemmelse i deres øverste del af maven.

Symptomerne er ofte beskrevet som fordøjelsesbesvær, halsbrand, sulten eller dyspepsi.

Nogle syge oplever, at spise rent faktisk hjælper bilægge deres ubehag for et stykke tid, andre finder det gør dem værre. Citrus drinks, krydret og røget fødevarer kan gøre smerten værre.

Endelig er det vigtigt at understrege, at de fleste mennesker med ondt i maven ikke har mavesår.

Et sår er potentielt farlige - de advarselstegn er:

 • synkebesvær eller gylp
 • vedvarende kvalme og opkastning
 • opkastning af blod eller opkast med fremkomsten af ​​kaffegrums
 • sort eller tjærelignende afføring (indeholdende fordøjet blod tabt fra mavesår)
 • utilsigtet vægttab
 • anæmi (bleghed og træthed)
 • pludselige, alvorlige og invaliderende mavesmerter.

Hvad kan jeg gøre for at hjælpe mig selv?

 • Ryge og drikke alkohol sætter dig i større risiko for at udvikle mavesår. Det er en god ide at stoppe med at ryge og moderere dit alkohol indtag.
 • Hvis en eller anden grund har du en øget risiko for mavesår, er det vigtigt at søge rådgivning, før man overvejer NSAID eller acetylsalicylsyre.
 • Hvis du oplever symptomer på et sår, skal du kontakte din læge. Du kan bruge en grundig undersøgelse på hospitalet med en gastroskopi. Dette er en sikker og almindeligt udførte procedure, som vil hjælpe din læge afgøre, om dine symptomer skyldes et mavesår eller noget andet.

Hvordan stiller lægen diagnosen?

Diagnosen kan kun endeligt bekræftet eller udelukket af en gastroskopi.

Mere formelt kendt som en oesophagogastroduodenoscopy (OGD eller gastroskopi), dette indebærer at se på indersiden af ​​dit spiserøret (spiserøret), mave og tolvfingertarmen med en lille fiberoptisk kamera, der kan sluges.

Den gastroskopi er mere nyttigt i diagnose, hvis det er udført, før du tager nogen syre-reducerende medicin.

En røntgenundersøgelse (involverer en Barium måltid) kan også bruges, men det er ikke helt så pålidelig eller nyttige et diagnostisk redskab som en gastroskopi, og så bruges ikke ofte i disse dage til en mistænkt mavesår.

Det giver ikke nogen mulighed for at tage vævsprøver (biopsier) til mikroskopisk diagnose af væv abnormiteter og infektion.

Hvad er Helicobacter pylori?

Helicobacter pylori er en øjebliks bakterie, at trods de stærkt sure betingelser, kan leve i og under foring af maven.

Undersøgelser viser, at op til 10 procent af befolkningen i de udviklede lande bærer bakterierne selvom de fleste af disse ikke har symptomer fra det - kun omkring 15 ud af hver inficeret 100 vil gå på at udvikle et mavesår.

De grupper, der oftest påvirkes, er:

 • ældre
 • mennesker i udviklingslandene - op til 95 procent, kan bære det.

De, der bærer denne bakterie i dag har de fleste sandsynligvis blevet smittet i løbet af barndommen (det synes at være knyttet til overfyldte forhold og barndom fattigdom).

Risikoen for at erhverve infektion for en voksen er beskeden - mindre end 1 pct hvert år, og børn i dag synes at være mindre tilbøjelige til at samle det op.

Helicobacter pylori i sig selv normalt ikke forårsage nogen mavesår symptomer. Ikke desto mindre er denne bakterie er den mest almindelige årsag til sår i mavesækken og tolvfingertarmen.

Bakterierne kan også have en rolle i udviklingen af ​​mavekræft.

Helicobacter pylori infektion kan fjernes ved at tage antibiotika. Der er omkring en 80 procent chance for en vellykket behandling af infektion og en kur mod såret med kun ét kort behandlingsforløb.

Hvis bakterierne ikke fjernes, de fleste mennesker får en gentagelse af deres sår efter en kort periode. En anden eller tredje behandlingsforløb normalt løser de fleste af disse sager.

Sådan at detektere en infektion med Helicobacter pylori

 • Gastroskopi, kan efterfølges af biopsi af foring af maven (slimhinden) tillade bakterier, inflammation og væv abnormiteter skal vurderes under et mikroskop. Fra en biopsi, kan væv fra slimhinden kontrolleres for tilstedeværelse af bakterier.
 • H.pylori 'Breath test «: en person først tager en lille drink indeholder et kemisk stof kaldet urinstof. Så de indånder i en enhed, der tester udåndingsluften for aktivitet af bakterierne
 • Blodprøve: Hvis du har, eller har haft, Helicobacter pylori, kan det påvises ved tilstedeværelsen af antistoffer i blodet.
 • Afføringsprøve: dette indebærer sporing bakteriel DNA eller antigen i en prøve af afføring eller afføring, viser bakterierne til stede i tarmen.

Hvem skal screenes og behandles for Helicobacter pylori?

Disse spørgsmål fortsat skal drøftes.

 • Alle patienter med en dokumenteret sår i maven eller tolvfingertarmen bør afprøves, og behandles, hvis bakterierne er fundet.
 • Folk under 45 år med sår-lignende symptomer kan undgå gastroskopi ved at vælge af udåndingsluften. Hvis det er positivt for Helicobacter pylori-infektion patienten skal behandles med antibiotika.
 • Mennesker med diagnosen lymfekræft i maven (meget sjælden) bør undersøges, og hvis bakterierne er til stede, behandles.
 • Mennesker med diagnosticerede tidlige stadier af kræft i mavesækken, bør undersøges og behandles, hvis bakterierne er til stede.
 • Næsten alle med en fortid af afprøvede sår i duodenum har Helicobacter pylori, og derfor er det blevet foreslået, at disse mennesker kunne blive behandlet uden prøvning.
 • Enhver med sår-lignende symptomer, men en normal gastroskopi, vil ikke drage fordel afprøvning eller behandling.

Hvilke typer medicin kan forårsage mavesår og sår komplikationer?

Aspirin (f.eks Disprin) og non-steroide anti-inflammatoriske lægemidler (NSAID såsom ibuprofen, diclofenac eller naproxen) kan medføre mavesår, men kun en lille del af de mennesker, der tager disse lægemidler udvikler et sår.

Men fordi de er så udbredt, hundredvis af mennesker i Europa dør hvert år som følge af ulcus komplikationer forbundet med disse lægemidler.

Mavesår. hvorfor folk får mavesår?
Mavesår. Hvorfor gør folk får mavesår?

Nogle mennesker har en meget høj følsomhed over for aspirin og NSAID (såsom ældre), og disse mennesker bør ikke tage denne slags medicin regularly2.

Hvis du tidligere har haft et blødende mavesår, bør du ikke tage medicin, der indeholder aspirin (acetylsalicylsyre) eller NSAID.

Hvem er i fare for behandling med aspirin (acetylsalicylsyre) og NSAID?

 • Ældre over 60 - Risikoen stiger med alderen.
 • Hvis du har haft en tidligere mavesår, risikoen er høj.
 • Hvis du tager blodfortyndende medicin (blodfortyndende behandling) på samme tid, blødning er mere sandsynligt og mere alvorligt, når det opstår.
 • Orale corticosteroider (såsom prednisolon (f.eks Precortisyl) ) øge chancerne for gastrisk irritation og sår.
 • Jo større dosis aspirin eller NSAID jo større risiko.
 • Jo længere varighed af behandlingen, jo større risiko.

Kan jeg reducere risikoen fra aspirin eller NSAID?

Hvis du er disponeret for dette problem, er risikoen ikke mindre af at tage medicinen:

 • på en fuld mave
 • som et opløst eller glaseret tablet ('enterisk overtrukket)
 • gennem andre veje, såsom suppositorier eller injektioner.

Men syre-reducerende medicin (protonpumpehæmmere eller PPI s, såsom omeprazol eller lansoprazol, H 2-hæmmere, såsom ranitidin (fx Zantac) eller nizatidin (Axid) ) gør mindske såret risiko forbundet med aspirin og NSAID.

Behandling med et andet lægemiddel, der hedder misoprostol (f.eks Cytotec) giver beskyttelse til slimhinde og er også potentielt gavnligt. Misoprostol kan forårsage diarré, men denne tendens varierer fra person til person.

Kan du undgå behandling med NSAID?

Hvis du har brug for et smertestillende, kan du overveje medicin, der ikke prædisponere for mavesår. Paracetamol (fx Panadol) kan være værd at forsøge i denne henseende, da det ikke er forbundet med mavesår.

Hovedpine, migræne og kroniske mavesmerter er betingelser for hvilke NSAID kan nemt erstattes af andre smertestillende.

I tilfælde af gigt, kan akutte anfald behandles med andre lægemidler, såsom colchicin i stedet for NSAID.

Kan du undgå behandling med aspirin?

I mange tilfælde kan aspirin være substitueret med andre medikamenter, såsom paracetamol, som ikke disponerer for mavesår og alligevel tilbyde den samme terapeutiske virkning.

I tilfælde af aspirin, er paracetamol lige så effektiv uden ulceration risiko.

Når lav dosis aspirin (fx Caprin 75mg) er ordineret til reduktion af kardiovaskulær risiko (komplikationer som følge af »åreforkalkning« - åreforkalkning), en balance skal findes mellem risikoen for hjerte / arteriel sygdom og risikoen for peptisk sårdannelse.

Hvis du har en historie af mavesår, kan din risiko for hjertekarsygdom blive reduceret med alternativer til aspirin, såsom dipyridamol (Persantin) eller Clopidogrel (Plavix).

Den relative risiko for hver af disse betingelser og deres ledelse varierer fra person til person, så det er altid værd at tale det over med din læge.

Gode ​​råd

Måder at stoppe med at ryge

 • Gå kold tyrker og anvendelse viljestyrke - ikke den nemmeste metode.
 • Brug nikotinerstatningsprodukter og andre rygestop medicin kombineret med viljestyrke.
 • Tag del i en rygestop plan (som omfatter medicinske behandlinger og støttende rådgivning) - dette giver de største chancer for succes. Din lægepraksis kan fortælle dig hvor du kan finde din lokale service.

Hvis du tror, ​​du har et sår, se en læge, da sygdommen er ganske let at opdage (gastroskopi eller screening for ulcus bakterier) og er let helbredes.

Hvis du har en historie af fordøjelsesbesvær eller dårlig mave, kun tage aspirin og NSAID efter drøftelse med din læge eller apotek.

Hvis du tidligere har haft blødning fra et mavesår, bør du undgå aspirin og NSAID helt.

Hvis du ryger, quit.

Andre mennesker læser:

Mavesår - behandling: hvordan bløder sår behandles?

Rygning - skære ned eller holde op: Håndtering af fysisk afhængighed.

Virus og bakterier: Hvordan er infektioner med virus og bakterier spredes?

Gastroskopi: Hvordan er en gastroskopi udføres?