Toaler

Min søn gør ondt selv

Spørgsmål

Min 19-måneder gamle søn er under en konsulent, der tester ham for ADHD og autisme.

Han er ikke blevet diagnosticeret endnu, så ingen har været i stand til at tilbyde mig nogle gode råd, der arbejder for at stoppe ham alvorligt såre sig selv.

Min sundhedsplejerske foreslog at ignorere ham, hvilket jeg forsøgte, men da han bogstaveligt talt stansning sig selv i næsen, øjne eller mund, indtil de bløder, det er svært at gøre.

Jeg har prøvet at holde ham og distraherende ham fra, hvad han gør, men det gjorde ham værre.

Prøv venligst at hjælpe mig med at stoppe min søn såre sig selv.

Svar

Det skal være hjerteskærende at være i din position, så bekymret for din lille søn, og så frustreret over, at nogen bestemt diagnose endnu ikke er foretaget, og ingen praktisk hjælp synes at være forestående.

Der er et betydeligt overlap i symptomer mellem ADHD (Attention Deficit Hyperactivity Disorder) og autistiske spektrum forstyrrelser, så diagnosen kan tage lidt tid, og være ganske vanskeligt at gøre.

En anden faktor er, at head-banging, holde vejret og andre manipulerende adfærd ikke er ualmindeligt hos små børn og er en fase, som mange normale børn vil vokse ud af.

Det er derfor, du har fået råd til at ignorere hans opførsel ved dit helbred besøgende, hvilket kan være korrekt for head-banging, men forkert for mere farlige former for forsætlig selvbeskadigelse.

Den første ting du behøver, er nogle praktiske råd, før en diagnose stilles.

Jeg vil kraftigt opfordre dig til at kontakte National Autistic Society og ADDISS at få så meget litteratur, råd og støtte, som du overhovedet kan.

Den traditionelle medicinske profession er ikke den største i anerkendelsen enten ADHD eller autisme hurtigt og præcist, og gå til eksperterne først kan spare meget tid.

Hvis ADHD er bekræftet, kan medicin som Ritalin have en dramatisk effekt på adfærd.

På den anden side, reagerer autistiske spektrum forstyrrelser specifik håndtering og pædagogisk retning, således at udsigterne er aldrig så dyster, som det først ser ud.