Toaler

ADHD medicin

Hvilke lægemidler er til rådighed til behandling af ADHD?

Medicin hjælper ved at kontrollere symptomerne på ADHD.

Der er tre typer medicin licens til behandling af ADHD i Europa.

 • Dem, der indeholder det aktive stof methylphenidat - Concerta XL, Equasym XL, Medikinet, Medikinet XL og Ritalin. Methylphenidat er også tilgængelig uden et mærke, dvs kaldet methylphenidat.
 • Dem, der indeholder den aktive ingrediens dexamfetamine. Det er tilgængelig som generisk dexamfetamine, eller som den nyligt lancerede Elvanse, som indeholder lisdexamfetamine. Dette er en inaktiv form af dexamfetamine der omdannes til dexamfetamine i kroppen.
 • Dem, der indeholder den aktive ingrediens atomoxetin. Strattera er den eneste tilgængelige på nuværende tidspunkt.

Methylphenidat og dexamfetamine er ofte grupperet sammen under navnet »stimulerende medicin". Stimulerende lægemidler er blevet anvendt til behandling af børn med ADHD i over 30 år.

Atomoxetin er en ikke-stimulerende medicin, der behandler ADHD hos børn på 6 år og ældre og unge. I nogle tilfælde unge kan fortsætte behandlingen ind i voksenalderen. Atomoxetin er licenseret siden maj 2004.

Hvordan virker de?

Alle disse lægemidler virker ved at påvirke nogle af de naturlige kemikalier, der findes i hjernen.

I særdeleshed virker de på kemikalier kaldet noradrenalin og dopamin i områder af hjernen, der spiller en rolle i at kontrollere opmærksomhed og adfærd. Disse områder synes at være underaktiv i mennesker med ADHD.

Vi har stadig ikke helt forstå, hvordan disse lægemidler virker i ADHD, og ​​de ikke arbejde for alle. Men de kan hjælpe nogle mennesker til at kontrollere deres symptomer på ADHD.

Når bruges de?

Medicin vil kun blive brugt en gang en diagnose af ADHD er blevet gjort, som regel ved en psykiater eller en børnelæge med speciale i ADHD.

Beslutningen om at anvende nogen form for medicin bør inddrage læge, forældre og barn. Børnepsykiatere og specialister starter den første ordination, men din læge kan sommetider være i stand til at fortsætte med yderligere ordinering og overvågning af behandlingen.

Dit barns alder vil være en faktor i beslutningen, når lægemidler anvendes.

Hvordan hjælper de?

Medicin hjælper ved at kontrollere symptomerne på ADHD. De kan forbedre opmærksomhed span og føre til roligere og mindre hyperaktiv, impulsiv eller aggressiv adfærd.

I praksis kan dette betyde, at din barn kan:

 • lytte til andre bedre
 • koncentrere sig og fokusere bedre
 • tænke mere klart
 • tænke før du handler
 • forblive interesseret i et emne
 • sidde stille uden nervøsitet.

Som et resultat, kan dit barn:

 • være mere tilbøjelige til at forstå skolearbejde
 • være mindre tilbøjelige til at blive keder sig, rastløs og forstyrrende
 • ikke længere behøver at handle impulsivt at føle interesseret eller stimuleret
 • lærer bedre og så skolens resultater forbedres
 • finder det lettere at få venner og interagere med mennesker.

Alt dette kan hjælpe med at forbedre dit barns selvværd og adfærd på lang sigt.

Medicin ikke helbrede ADHD. Børn med ADHD stadig brug for støtte og opmuntring til at få det maksimale udbytte ud af deres medicin.

Hvor længe vil medicinen skal tages?

Der er ingen ufravigelig regel for dette, og det vil variere, afhængigt af den enkelte.

Nogle børn viser ikke nogen forbedring efter start et lægemiddel, selv efter deres læge har øget dosis til det optimale niveau. Hvis dette er tilfældet, vil dette skulle drøftes videre med dit barns læge.

Hvis dit barn bliver bedre med et lægemiddel, bør han nok fortsætte behandlingen i mindst et år.

Når dit barn er blevet stabiliseret på behandling for en periode (fx et år), er det sædvanlige for din læge at foreslå han tager en pause fra medicinen. Dette er for at se, hvordan dit barn opfører sig, uden det, fordi medicin bruges til at styre, ikke helbrede, ADHD.

Det kan være en god ide at prøve at stoppe medicinen på denne måde hvert år, for at fastslå, om behandlingen skal fortsættes, men det skal ske under tilsyn af dit barns læge.

Hvis der ikke er nogen forskel mellem at tage og ikke tage medicinen, skal det stoppes.

Nogle børn kan være nødvendigt at fortsætte med at tage medicin i mange år. Nogle oplever, at de kan stoppe med at tage det, når de når puberteten, mens andre har brug for at fortsætte med at tage det gennem ungdomsårene og ind i voksenalderen.

Hvad om bivirkninger?

Alle lægemidler har bivirkninger, men det betyder ikke, at alle vil opleve dem - folk reagerer på medicin på forskellige måder.

Hvis bivirkninger er et problem, kan de forbedre ved at reducere dosis. Bivirkninger sommetider bedre efter flere ugers igangværende behandling.

De mest almindelige bivirkninger forbundet med stimulerende lægemidler er en reduceret appetit og svært ved at få til at sove.

De mest almindelige bivirkninger ved atomoxetin er nedsat appetit og mavesmerter.

Din læge vil måle dit barns vægt og højde regelmæssigt for at sikre vækst ikke påvirket af medicinens effekt på appetitten.

Din læge vil også kontrollere dit barns hjertefrekvens og blodtryk regelmæssigt for at sikre at medicinen ikke hæve dem til et uacceptabelt niveau.

Methylphenidat

Der er fem mærker af methylphenidat til rådighed i Europa. Der er også en mærkevare formular - blot kaldet methylphenidat.

Medikinet, Ritalin og generiske methylphenidat

Medikinet, Ritalin og mærkevare (generisk) methylphenidat er alle øjeblikkelig frigivelse former for methylphenidat tablet. De begynder at arbejde inden for ca 30 til 60 minutter efter indtagelse af en dosis, og virkningerne slid off omkring tre til fire timer senere.

Det betyder, at de normalt skal tages to til tre gange om dagen, dvs en dosis på morgenmad og frokost, med nogle børn også brug for en dosis i de tidlige aften så godt.

Den sidste dosis bør ideelt set ikke være inden for fire timer efter sengetid, da det kan forårsage dit barn problemer med at få til at sove.

Dosis bør justeres omhyggeligt ved dit barns læge og vil variere fra barn til barn. Tabletter kan være nødvendigt at blive halveret eller indkvarteret for at få den korrekte dosis.

 • Medikinet og generiske methylphenidat tabletter kommer i 5mg, 10mg og 20mg styrker.
 • Ritalin tabletter kommer i 10mg styrke alene.

Concerta XL

Concerta XL er en udvidet-release form af methylphenidat.

Det ydre lag af disse tabletter opløses straks frigiver 22 procent af methylphenidat at give en indledende dosis medicin.

De resterende 78 pct af dosis derefter løsladt gradvist fra en særlig membran inde i tabletten over resten af ​​dagen, med de virkninger varede op til 12 timer. Dette efterligner virkningen af ​​at tage tre daglige doser af Ritalin, Medikinet eller generiske methylphenidat.

Det betyder, at dit barn kan tage en dosis om morgenen og bør ikke have anden dosis i løbet af dagen.

 • CONCERTA tabletter kommer i 18mg, 27mg og 36mg styrker.
 • Tabletterne skal sluges hele med væske og må ikke tygges eller knækket, fordi dette ville stoppe langsom frigivelse mekanisme arbejde.
 • Tabletterne er kapselformede at gøre dem lettere at sluge hele.
 • Den Concerta XL tablet passerer gennem barnets fordøjelsessystem uden fuldt ud at opløse så ikke være bange, hvis du eller dit barn mærke til tabletskallen i hans afføring - dette er normalt og ikke skadeligt.

Equasym XL

Equasym Depot er også en udvidet-release form af methylphenidat.

Kapslerne frigiver 30 procent af methylphenidat straks, hvilket giver en indledende dosis medicin til om morgenen. De resterende 70 procent af dosis frigives gradvist gennem eftermiddagen.

ADHD medicin. hvilke lægemidler er til rådighed til behandling af ADHD?
ADHD medicin. Hvilke lægemidler er til rådighed til behandling af ADHD?

Det betyder, at kapslerne giver nok medicin til at dække skoledagen, uden dit barn har brug for at tage en dosis ved frokosttid. Dette efterligner virkningen af ​​at tage en morgen og frokosttid dosis af Ritalin, Equasym eller generiske methylphenidat.

Da de dækker skoledagen, i stedet for hele dagen, kan virkningen af ​​disse kapsler slid off for tidligt på aftenen for nogle børn.

Hvis opførsel stadig er et problem i aften, kan lægen foreslå dit barn tager en lille dosis af umiddelbar udløsning methylphenidat til at dække dette tidspunkt.

 • Equasym Depot kapsler kommer i 10mg, 20mg og 30 mg styrker.
 • Kapslerne skal sluges hele med væske. Alternativt kan du åbne kapslen og drys indholdet på en skefuld blødt mad, der let kan synkes. Kapslerne og indhold må ikke tygges eller knuses, da dette vil stoppe den udvidede-release handling fra at arbejde.

Medikinet XL

Disse kapsler er en anden extended-release form af methylphenidat.

Kapslerne frigiver 50 procent af methylphenidat samme, hvilket giver en indledende dosis medicin til om morgenen. De resterende 50 procent af dosis frigives gradvist gennem eftermiddagen.

Det betyder, at kapslerne giver nok medicin til at dække skoledagen, uden dit barn har brug for at tage en dosis ved frokosttid. Dette efterligner virkningen af ​​at tage en morgen og frokosttid dosis af Ritalin, Medikinet, Equasym eller generiske methylphenidat.

Da de dækker skoledagen, i stedet for hele dagen, kan virkningen af ​​disse kapsler slid off for tidligt på aftenen for nogle børn.

Hvis opførsel stadig er et problem i aften, kan lægen foreslå dit barn tager en lille dosis af umiddelbar udløsning methylphenidat til at dække dette tidspunkt.

 • Medikinet XL kapsler kommer i 10mg, 20mg og 30 mg styrker.
 • Kapslerne skal sluges hele med væske. Alternativt kan du åbne kapslen og drys indholdet på en skefuld blødt mad, der let kan synkes. Kapslerne og indhold må ikke tygges eller knuses, da dette vil stoppe den udvidede-release handling fra at arbejde.

Dexamfetamine

Dexamfetamine er kun tilgængelig uden et mærke. (Det plejede at være til rådighed, da mærket version Dexedrine.)

Det begynder at arbejde inden for 30 til 60 minutter at tage en dosis, og dens virkning varer tre til fire timer. Det er normalt taget to eller tre gange om dagen: Den første dosis om morgenen, den anden ved frokosttid, og nogle gange en tredje dosis på omkring 4 pm.

Lægen vil justere dosis nødvendig specielt til dit barn, og tabletterne kan være nødvendigt at blive skåret til at give den korrekte dosis.

 • Dexamfetamine tabletter kommer i 5mg styrke alene. De scorede og kan brydes i halve, hvis nødvendigt.

Lisdexamfetamine

Elvanse er det eneste mærke af lisdexamfetamine tilgængelig i Europa.

Én dosis tages om morgenen og lisdexamfetamine derefter gradvist omdannes til dexamfetamine i blodet over dagen. Virkningerne af en dosis om morgenen sidste i 13 timer, så dette efterligner virkningen af ​​at tage tre daglige doser af standard dexamfetamine.

 • Elvanse kapsler kommer i 30mg, 50mg og 70mg styrker.
 • Kapslen skal sluges hele med et glas vand. Alternativt kapslen kan åbnes og indholdet opløses i et glas vand. Brug en ske til at bryde op nogen stumper af pulver og rør godt at opløse. Alt dette løsning bør tages umiddelbart og ikke holdt til at tage senere.

Atomoxetin

Strattera er det eneste mærke af atomoxetin til rådighed i Europa.

Symptomerne kan begynde at forbedre i den første uge af behandlingen, men det tager mindst fire uger atomoxetin at begynde at blive fuldt ud effektiv.

En lav dosis gives til de første syv dage. Lægen derefter øges dosis til det mest hensigtsmæssige.

Det er normalt tages en gang om dagen i morgen. Men hvis bivirkninger er et problem, kan dosis deles med én dosis tages om morgenen og én i den sene eftermiddag / tidlig aften.

 • Strattera kapsler kommer i 10mg, 18mg, 25mg, 40mg, 60mg, 80mg og 100mg styrker.
 • Kapslerne skal sluges hele og ikke opdele åbne eller knust.

Yderligere information

Du kan finde ud af mere detaljerede oplysninger om de forskellige lægemidler ved at læse faktablade nedenfor.